Ochrana displeje mobilu – je lepší fólie nebo sklo?

Dotekový displej chytrého telefonu a tabletu je součástka, která se velmi snadno poničí. Stačí chvilka nepozornosti, mobil člověku vyklouzne z ruky a škoda za několik tisíc je na světě. V dnešním článku si povíme, jak poškrábání či dokonce prasknutí LCD displeje předcházet.

 

Ochranné fólie

Způsobů ochrany displeje telefonu je několik. Nejlevnější je ochranná fólie vyrobená z polyetylenu či podobného plastu. Je ohebná, takže lépe drží na zaoblených displejích. Oproti tvrzeným sklům je fólie měkčí, takže v případě pádu z větší výšky nemusí displej zcela ochránit. Velkou výhodou však je, že ji lze zastřihnout. Pokud tedy pro Váš mobil či tablet žádný výrobce fólii nevyrábí, stačí si koupit fólii pro přístroj s větším displejem a následně nůžkami (např. těmi z manikúry) ji zmenšit.

 

Druhy ochranných fólií na displej smartphonů

Existují 3 základní typy fólií na telefony – čiré, matné a tzv. privacy fólie. Ty čiré jsou vyrobené pro minimální zkreslení obrazu, nemění barevné podání. Matné fólie minimalizují odlesky, což je vhodné při delším čtení, člověk v displeji nevidí sám sebe. Privacy fólie po nalepení zatmaví displej při pohledu z úhlů výrazně odlišných od 90 stupňů, obraz je zobrazen jen při přímém pohledu. Cestující sedící vedle vás v autobuse či v čekárně u lékaře tak nevidí, co je na displeji vašeho telefonu zobrazeno.

 

Typy ochranných skel pro tablety a chytré telefony

Kromě ohebných fólií lze displej chránit pevným sklem. Ta vydrží více, hůře se poškrábou, jsou však dražší. Základní typ ochranného skla je rovný, u dnešních smartphonů se zaobleným displejem tak jsou jeho kraje nekryté.

Výrobci tvrzených skel na tuto skutečnost reagovali přiděláním plastového rámečku, který lze ve srovnání se sklem snadněji tvarovat a přizpůsobit tak lépe zaoblení displeje.

 

Vybrat ochrannou fólie nebo tvrzené sklo?

Rozhodnutí je na Vás. My ve Smartum.cz Vám vždy s výběrem ochrany displeje chytrého telefonu rádi pomůžeme, stačí napsat e-mail. Obecně platí, že pro běžné uživatele, kteří se o telefon starají, postačí fólie – ve srovnání s tvrzenými skly je levnější. Ochranné fólie jsou navíc dostupné v mnoha variantách upravující průhlednost, takže lze takto redukovat některé nedostatky moderních displejů (zejména odrazivost LCD).