Ve dnech 3. 9. – 15. 9. máme dovolenou, během které neodesíláme objednávky.

Vše, co potřebujete vědět o výběru pouzdra na mobil

Ochranné pouzdro bylo kdysi běžně součástí balení mnoha mobilních telefonů. Dnes, kdy výrobci viditelně šetří a často k telefonu nepřidají ani nabíječku, si toto praktické příslušenství musí člověk přikoupit sám. Alespoň lze tak zakoupit takové pouzdro, které co nejvíce odpovídá potřebám konkrétního uživatele.

Kritérií při výběru pouzdra je několik – preferujete univerzální obal (kapsu) nebo pouzdro přímo pro konkrétní model telefonu? A z kterého materiálu – z kůže, koženky či třeba plastu? 

Jak vybrat pouzdro na mobil - smartum.czZdroj: https://unsplash.com/photos/silver-iphone-x-with-red-case-e_0MczpCetI

Kožená pouzdra

Vypadají krásně, při správné péči vydrží výrazně více, než dnes prodávané telefony a když jsou nová, příjemně voní. Jsou však dražší (často stojí víc než 1 000 Kč), nejsou k dispozici pro všechny modely a mnohým může rovněž vadit, že tzv. useň (upravená kůže) se vyrábí ze zvířat. Pokud však svému smartphonu chcete dopřát pouzdro, ve kterém Vás bude reprezentovat, není patrně lepší volby. 

Koženková pouzdra

Na první pohled je lze od kožených obalů jen těžko rozlišit. Jsou však levnější (obvykle stojí řádově stokoruny), nevoní tak krásně a jsou dostupná skoro pro všechny typy telefonů – i ty nejlevnější. Koženkou se v obecné rovině rozumí jakákoliv syntetická napodobenina kůže. Běžným materiálem pro výrobu koženkových obalů je polyuretan – polymer, který se při výrobě kombinuje s PVC. Z koženkových pouzder Vám můžeme doporučit produkty značek Binfen a Nillkin.

TPU pouzdra

Zkratka TPU znamená termoplastický polyuretan, běžně se však pro označení obalů z tohoto materiálu používá označení gelová pouzdra. Jsou lehká, levná, ohebná a přesto odolná. TPU se obvykle používá k výrobě pouzder kryjících jen záda a boky telefonu, displej je přístupný bez omezení. K ochraně LCD tak doporučujeme přikoupit buď ochrannou fólii nebo tvrzené sklo. Častým neduhem je i to, že zejména průhledné gelové obaly po určité době mění barvu – mírně žloutnou. Kvalitní TPU pouzdra vyrábí mj. společnost IMAK. Její řada obalů Airbag má vyztužené rohy, což snižuje nebezpečí poškození telefonu při pádu. 

Pevná plastová pouzdra

Vyrábějí se v mnoha barvách, to je jedna z jejich východ. Jsou pevná a pokud už takové pouzdro praskne, obvykle se telefonu v něm nic nestane. Jsou dostupná takřka v neomezené paletě barev a povrchových úprav. Zmiňme např. příjemně vroubkovaná pouzdra Super Frosted Shield společnosti Nillkin a hladké obaly MOFI Shield. Plastová pouzdra obvykle kryjí celá záda telefonu i boky, displej zůstává volně přístupný.

Členění pouzder dle způsobu otevírání

„Knížková“ pouzdra

Velmi populární jsou tzv. knížková pouzdra (v angličtině se často používá označení wallet case). Jak již název napovídá, otvírají se do strany podobně jako kniha. Oproti jiným druhům pouzder kryjí i displej a mívají navíc kapsičky pro platební karty a vizitky či doklady. Zapínání je řešeno magneticky nebo přezkou, u pouzder Nillkin Sparkle zajišťuje zavření pouzdra jen gravitace. Dražší modely umožňují po správném nastavení telefonu automaticky zhasnout displej po zavření a naopak ho zapnout při otevření pouzdra (funkce sleep/wake).

Flipová pouzdra

Jsou vyráběna z pravé kůže či koženky, otvírání mají obvykle spodní. Disponují kapsičkou na karty. Displej je krytý. 

Univerzální pouzdra

Lze je použít pro více přístrojů podobných rozměrů. Výhodou jsou pořizovací náklady, s novým telefonem není nutné kupovat i pouzdro. Přístroj však pro použití je třeba vyndat, pouzdro nedisponuje výřezy v místě čočky fotoaparátu, napájecího konektoru atp. Univerzální pouzdra jsou vyráběna z neoprenu, kůže i koženky. Některá lze nosit na opasku.

Pokud vybíráte pouzdro pro svůj telefon, nebojte se na nás obrátit.